Spirometrie

analiza funcției respiratorii a plamânilor

Spirometria este un test simplu, nedureros si foarte precis prin care se apreciaza functia pulmonara a unei persoane: măsoară cantitatea de aer inspirată și expirată de o persoană, precum și timpul necesar inspirației și expirației.

Spirometria este importanta pentru diagnosticul si monitorizarea unor afectiuni cronice ale bronhiilor si plamânilor precum astm, BPOC (BronhoPneumopatia Obstructiva Cronica), emfizem, fibroza pulmonara.

pret

cat costa o Spirometrie?

Spirometrie 80 lei
cand?

cand se recomanda o spirometrie?

 • s-au constatat disfunctii respiratorii in urma examenului   clinic (tuse cronica, productie crescuta de sputa si senzatia de lipsa brusca de aer) sau pe  radiografie pulmonara;
 • varsta peste 40 ani - pentru evaluarea functiei pulmonare;
 • persoane fumatoare sau expuse la noxe
 • pacientul are deja o bola pulmonara diagnosticata;
 • evaluarea tratamentului administrat in afectiuni pulmonare;
 • s-a realizat o interventie chirurgicala care  a afectat functia pulmonara
 • inaintea programelor care implica intensa activitate fizica
 • eşti fumător sau ai fost fumător;
 • ai peste 40 de ani;
 • ai o tuse supărătoare, timp de mai multe luni sau de câţiva ani (aşa numita “tuse a fumătorului”);
 • simţi că rămâi fără aer tot mai des;
 • simţi că ţi se taie respiraţie de fiecare dată când urci multe scări;
 • ai un şuierat în piept care persistă;
 • oboseşti mult mai uşor făcând activităţi uşoare;
 • tuşeşti şi expectorezi fără să ai o răceală;
 • simţi că nu-ţi mai ajunge aerul atunci când respiri;
 • simţi o durere atunci când tragi aer în piept sau când expiri;
 • răceşti tot mai des şi ai nevoie de mai mult de 10 zile ca să-ţi revii, chiar dacă iei tratament cu antibiotice

 

cum?

cum se realizeaza o Spirometrie?

Spirometria se face cu ajutorul spirometrului, unui dispozitiv care masoara cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira sau expira voluntar.
- Testarea este simpla si dureaza doar citeva minute.
Spirometria se poate efectua începând cu vârsta de 5 ani, când majoritatea copiilor pot coopera corect în vederea efectuarii unor manevre respiratorii fortate.
- De obicei sunt necesare minim 3 masuratori corecte.

CONCRET , pacientul trebuie sa stea asezat pe un scaun cu spatele drept, capul in extensie (aplecarea capului inainte ingusteaza caile aeriene superioare) si cu nasul pensat cu o clema nazala.
– pacientul va tine buzele strans lipite pe tubul de carton si va respira printr-o piesa bucala conectata la sistemul de masurare;
– initial: pacientul va inspira si expira normal prin aparat;
– apoi: pacientul va inspira profund si expira puternic si cat mai rapid.

Inainte de efectuarea spirometriei:
– se înregistreaza datele pacientului (inaltime, greutate, varsta) pe baza carora se calculeaza valorile spirometrice de referinta (prezise, normale) la care se raporteaza cele masurate in cazul pacientului.
– se noteaza medicatia administrata inhalator (Ventolin, Berotec, Symbicort, Seretide,Spiriva) sau oral (TheoSR, Teotard, Miofilin, Metoprolol).
– subiect stabil clinic, fara infectii de tract respirator.
– pentru testarea reversibilitatii se va opri medicatia inhalatorie astfel: Ventolin cu 2-4 ore, Spiriva cu 24-36 ore, Symbicort cu 12-24 ore, Teofilina cu 12 ore.

ATENTIE! Contraindicatii si riscuri

Spirometria este o procedura neinvaziva, sigura pentru majoritatea pacientilor. Totusi, inpiratia /expiratia fortata duce la cresterea presiunilor intracraniene, intratoracice si intraabdominale. astfel existand cateva contraindicatii de care medicul trebuie sa tina cont: – hemoptizia si pneumotoraxul (sange, respectiv aer in cavitatea pleurala); – bolile cardio-vasculare instabile: infarct miocardic recent, trombembolism pulmonar recent, hipertensiune necontrolata; – anevrisme (cerebrale, aortice); – interventii chirurgicale abdominale, toracice si oftalmologice recente;

Rare complicatii

Complicatiile sunt rare si se datoreaza manevrelor ventilatorii fortate: – lipotimie, datorita hiperventilatiei – sincopa, datorita expirului fortat prelungit – criza de bronhospasm declansata de expirul profund, la pacientii cu astm bronsic.

parametrii masurati prin spirometrie

– Volumul maxim expirat in prima secunda (VEMS sau FEV1) – cat aer poate sa expire o persoana in prima secunda, dupa ce a efectuat o inspiratie cat mai profunda posibil.
– Capacitatea vitala fortata (CVF) – cantitatea totala de aer pe care o persoana o poate expira dupa ce a efectuat o inhalatie cat mai profunda posibil.
– Raportul VEMS/CVF (Indice Tiffneau) – cat din aerul total expirat poate fi dat afara din plamani in prima secunda (altfel spus, cat de repede poate o persoana sa isi goleasca plamanii de aer).
– PEF – fluxul maxim obtinut in urma unui expir maximal fortat (expresia fluxului de aer in caile respiratorii mici).
– FEF 25, 50, 75 – fluxuri maximale obtinute cand a mai ramas in plaman 25%, 50%, 75% din CVF (utile pentru diagnosticul precoce al afectiunile obstructive prin afectarea cailor respiratorii mici).

interpretare

cume se interpreteaza spirometria?

Interpretarea rezultatelor testului de Spirometrie  se va face de catre medic, in contextul anamnezei si examenului clinic.
Parametrii spirometrici sunt considerati in limite normale daca:
– VEMS, CVF sunt 80-120% din valorile de referinta;
– VEMS/CV peste 70%
Anomaliile constatate sunt clasificate in :

 • sindrom obstructiv (debite anormal de mici-Astm si BPOC)
 • sindrom restrictiv (volume anormal de mici-fibroze pulmonare)
 • sindrom mixt (cele dua de mai sus, asociate).
TOP