HOLTER TA

măsoară tensiunea arterială continuu, 24 ore

Holter TA inseamna monitorizarea ambulatorie (Holter) a tensiunii arteriale (TA).

Altfel spus, vi se masoara tensiunea arteriala  a intervale de 10-60 minute, timp de 24 ore, iar valorile masurate sunt memorate.

Aceasta presupune montarea unui dispozitiv electronic la nivelul taliei si o manseta de tensiometru pe brat. Investigatia necesita revenirea pacientului dupa 24 ore de la montare, pentru descarcarea informatiei, interpretarea acesteia si recomandarile necesare.

Monitorizarea ambulatorie (Holter) a tensiunii arteriale timp de 24 ore completeaza masurarea tensiunii arteriale la cabinet, precum si automonitorizarea la domiciliu, aducand informatii pretioase pentru managementul hipertensiunii si a hipotensiunii arteriale.

pret

cat costa un HOLTER TA?

HOLTER TA 200 lei
Montare Holter la domiciliu (optional) 100 lei

Din echipa CARDIO NORAMED fac parte:

Dr. Andreea Răvășel

Medic Specialist Cardiolog

Dr. Andreea Mitescu

Medic Specialist Cardiolog, Medic Primar Medicină de Urgență

cum?

cum se realizeaza monitoriarea Holter TA?

Monitorizarea ambulatorie (Holter) a tensiunii arteriale (TA) presupune montarea unui dispozitiv electronic la nivelul taliei si o manseta de tensiometru pe brat. Acestea vor fi mentinute timp de 24 de ore.

utilitate

cum pot fi utile informatiile Holter TA?

Diagnosticarea hipertensiunii arteriale

Studiile au aratat ca tensiunea arteriala (TA) masurata în cabinet are o relatie limitata cu tensiunea arteriala pe 24 ore si, ca urmare, cu tensiunea arteriala din viata de zi cu zi. Trebuie subliniat ca valoarea prognosticata a tensiunii arteriale nocturne s-a dovedit superioara celei a tensiunii arteriale diurne;

Optimizarea tratamentului antihipertensiv

Medicatie, dozele, administrarea pot fi modificate substantial de rezultatele monitorizarii Holter TA.

Depistarea hipertensiunii arteriale false

Depistarea hipertensiunii arteriale „de halat alb” (falsa hipertensiune arteriala) sau "hipertensiunea izolata de cabinet”. Aceasta trebuie investigata când tensiunea arteriala masurata în cabinet este mai mare de 140/90 mmHg la minimum 3 determinari, în timp ce tensiunea arteriala medie pe 24 ore si tensiunea arteriala diurna sunt în limite normale.

Evaluarea variatiei zi-noapte a tensiunii arteriale

In mod normal TA scade in timpul noptii cu 10-20% din valoarea medie din timpul zilei = status “dipper”; cei cu status “non-dipper” nu prezinta aceasta scadere a TA in timpul noptii. Studiile au aratat ca este justificata initierea terapiei antihipertensive si la normotensivii ”non-dipper”, la care riscul cardio-vascular este mai mare decat la hipertensivii”dipper”. Monitorizarea Holter tensiune arteriala timp de 24 ore aduce informatii despre variatia circadiana a TA (zi-noapte), ajutand la optimizarea administrarii tratamentului;

Pentru evaluarea hipertensiunii ambulatorii izolate

Mai este numita hipertensiune mascata si este  fenomenul invers al "hipertensiunii de halat alb" care a fost descris la subiectii cu tensiunea arteriala de cabinet normala (sub 140/90 mmHg), dar care pot avea valori crescute ale TA la domiciliu.

Evaluarea hipertensiunii arteriale in pozitia culcat vs. in picioare

Hipertensiunea de decubit (in pozitia culcat), predominant nocturna poate fi combinata cu hipotensiunea arteriala ortostatica (in pozitia ridicat in picioare). Aceasta situatie este mai frecvent intalnita la varstnici; riscul de hipotensiune arteriala ortostatica este accentuat de medicatia antihipertensiva. Hipotensiunea arteriala ortostatica creste riscul de cadere (cu consecintele nefaste ulterioare) la varstnic. Este utila, de asemenea evaluarea variatiilor tensiunii arteriale diastolice, studiile aratand ca atat nivelul crescut, cat si cel scazut al acesteia poate avea legatura cu atrofia corticala la varste inaintate;

In cazul aparitiei de simptome neplacute, ca urmare a tratamentului antihipertensiv

In cazul pacientilor varstnici, cu multipla patologie si polipragmazie (medicatie multipla), pot aparea efecte secundare ale administrarii medicamentelor, cauza frecventa de neglijare, renuntare la tratament, etc. Monitorizarea Holter a tensiunii arteriale poate evalua modificarile TA aparute ca urmare a diverselor tratamente, inclusiv cel antihipertensiv.

TOP