Ecografie Testiculară

metoda nr. 1 pentru diagnosticul celor mai frecvente afectiuni la nivelul testiculelor

Ecografia testiculara este o metoda imagistica accesibila si devenita rutina prin care se examineaza sanatatea testiculelor. Datorita faptului ca poate vizualiza aparitia si dezvoltarea unor formatiuni tumorale, specialistii recomanda efectuarea periodica a unor astfel de investigatii.

Prin ecografia testiculului se poate determina:

 • marimea testiculelor (testiculul unui adult normal are un diametru de aproximativ 4,5 cm si un volum de aproximativ 20ml)
 • existenta unor eventuale chisturi la nivelul testiculului, formatiuni tumorale, varicocele in stadii incipiente

La Noramed, ecografia testiculara este efectuata de dr. Adrian Ghiță, un specialist cu o experienta si o cazuistica extrem de complexa. De asemenea ecograful este de ultima generatie, special configurat pentru acest tip de investigatie.

Dr. Adrian GHIȚĂ

Medic specialist Radiologie si Imagistica medicala

pret

cat costa o ecografie de testicule?

Pret Ecografie  testiculara 220 lei
cand?

cand trebuie sa faci eco testicular?

Trebuie sa faci o ecografie de testicule daca te confrunti cu dureri testiculare, ai observat pete vinetii, ai senzatia de jena dureroasa in zona inghinala sau in spate, in zona corespondenta.

ATENTIE!

Cancerul testicular este una dintre cele mai vindecabile forme de cancer, daca este depistat in stadiu incipient!

Acest tip de cancer are cea mai mare frecventa la barbatii cu varsta intre 20 si 40 de ani iar medicii recomanda controlul preventiv, insotit eventual de o ecografie de control a testiculelor.

ecografie testicule Noramed

Durerea la testicule

- care pot fi principalele cauze

Durerea de testicule sau durerea de scrot este o problema cu care se confrunta foarte multi barbati. Desi este un motiv de ingrijorare si desi acest tip de durere este foarte agresiv, din cauza zonei sensibile, multi decid sa nu investigheze cauzele. O ecografie testiculara efectuata la un medic specialist cu experienta, in maxim 20 minute poate realiza o imagina clara a sanatatii testiculelor si zonei anexe. 

Durerea testiculara poate fi insotita sau nu de inflamatie: testicule umflate, inrosite, cu edeme. De asemenea, poate fi resimtita o crestere a temperaturii la niveul scrotului. Barbatul poate simti si durere, usturime sau jena la urinare, la contactul sexual sau la ejaculare.

Unde este localizata durerea testiculara?

- Barbatii simt de obicei durerea testiculara la nivelul testiculelor.

- Uneori durerea testiculara este localizata in spatele acestora, in epididim.

Epididim la nivelul unui testicul adult, Ilustratie Wikipedia, Noramed

Evidentiere Epididim la nivelul unui testicul adult, Sursa: Wikipedia

- Uneori durerea la testicule poate fi localizata la nivelul scrotului sau chiar transmisa dinspre abdomenul inferior.

Principalele cauze ale durerilor de testicule / scrot :

 • Lovituri in zona testiculelor

Testiculele sunt organe foarte sensibile si este bine cunoscut ca aceste lovituri sunt extrem de dureroase, chiar daca sunt considerate "lovituri minore"! Partea si mai negativa este ca ele pot determina chiar complicatii precum hematocel sau chiar rupturi testiculare. Toate acestea pot fi evidentiate foarte exact pe o ecografie testiculara profesionala.

 • Inflamatia testiculului : Orhita
 • Inflamatia Epididimului (epididimita)

- este o cauza foarte frecventa la barbati. Inflamatia este cauzata fie de o infectie cu trasmitere sexuala, fie de adenom de prostata. In ambele cazuri, de obicei durerea este asociata cu inrosire locala, senzatie de fierbinte.

 • Prostatita - inflamatia prostatei
 • Varicocel

-Varicocelul  este dilatatie tip varice a cordonului spermatic:  la nivelul scrotului, deasupra si in jurul testiculului.  Sunt afectati aproximativ 15-20% dintre barbati, mai ales cei cu varsta intre 15-35 ani. Datorita presiunii hidrostatice diferite (cauzate anatomic), varicocelul apare de obicei la testiculul stang.

 • Spermatocel (chist cu continut spermatic)

- acest chist localizat la nivelul epididimului (deasupra testiculelor si posterior); se prezinta ca un nodul cu consistenta moale si compacta la nivelul scrotului, deasupra testiculelor.

 • Hidrocel 

- o formatiune plina cu lichid, benigna, situata in jurul testiculelor si apare atunci cand se aduna lichid in invelisul care captuseste testiculele.

 • Torsiune testiculara (rasucirea testiculului)

- testiculul apare ridicat si uneori in pozitie orizontala. Rasucirea testiculului apare mai ales la nou-nascuti, la baieti cu varsta intre 13-18 ani si rar la barbati de peste 35 ani. Se mai caracterizeqaza prin faptul ca durerea apare brusc. Este important de diagnosticat, intrucat se impun masuri chirurgicale urgente.

 • tumori testiculare (in mare parte benigne, cancerul testicularnu are de obicei ca simptom durerea)
 • litiaza urinara  

Puteti citi mai multe informatii utile despre Ecografie, ce este o ecografie, in ce consta exact, care sunt pregatirile necesare si multe informatii relevante.

TOP