Ce trebuie să știi despre Ecografie?

Ce este ecografia?

Ecografia este una dintre metodele cele mai utile de diagnosticare a riscurilor medicale si cu siguranta este in prezent cea mai des folosita metoda imagistica de diagnosticare.

Ecografia medicală (sau ultrasonografia) este o metodă imagistică medicală de diagnostic bazată pe ultrasunete, folosită pentru a vizualiza diferite structuri anatomice (ca muşchi, tendoane, organe interne).

Ecografia permite  determinarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor şi evidenţierea unor leziuni, pe baza imaginilor obţinute în timp real, frecvenţele folosite în scop diagnostic fiind între 2 şi 18 Mhz.

Ultrasunetele sunt unde sonore cu frecvenţa mai mare decât limita superioară a auzului uman (>20 kHertzi) care pot penetra un mediu şi pot fi folosite pentru a măsura caracteristicile undei reflectate, oferind detalii structurale interne ale mediului respectiv sau pentru a administra energie în mod ţintit pe diferite organe şi ţesuturi.

Ecografia este folosită de mai bine de 50 de ani şi a devenit una dintre cele mai larg utilizate unelte diagnostice în medicina modernă. Din punctul de vedere tehnologic este  ieftină şi portabilă, prin comparaţie cu alte metode imagistice precum tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică nucleară. Ecografia este şi o metodă sigură deoarece nu utilizează radiaţii ionizante mutagene, care pot duce la rupturi cromozomiale şi favoriza apariţia cancerului.

Ecografia - utilă multor ramuri medicale

Ecografia in Anestezie

În anestezie, ecografia permite ghidarea acului pentru injectarea anestezicelor locale, lângă plexurile nervoase.

Ecografia in Cardiologie

În cardiologie permite diagnosticul unor afecţiuni precum insuficienţa cardiacă (dilatarea unor compartimente ale inimii), valvulopatii (funcţia defectuoasă a valvelor inimii).

Ecografia in Medicina de urgenta

Medicina de urgenţă foloseşte ecografia pentru a confirma sau exclude urgenţe medicale de tipul tamponadei cardiace sau hemoperitoneului.

Ecografie in Medicina interna si Gastroenterologie

Imaginile ecografice ale organelor interne permit medicilor gastroenterologi şi internişti :

  • diagnosticarea unor boli hepatice (ciroză, steatoză, cancer hepatic);
  • diagnosticarea unor boli pancreatice (chisturi, pancreatită cronică, tumori);
  • diagnosticarea unor boli biliare (calculi biliari, colecistită, colagiocarcinom)
  • diagnosticarea unor boli renale (calculi, tumori)
  • diagnosticarea unor boli splenice.

Ecografia in Obstetrica - Ginecologie

În ginecologie ecografia permite vizulizarea şi evaluarea uterului şi ovarelor şi afecţiunilor acestora (ovar polichistic, fibrom uterin), iar în obstetrică permite monitorizarea dezvoltării normale a fătului şi detecţia unor malformaţii congenitale.

Ecografia in Urologie

Medicii urologi pot diagnostica afecţiuni ca adenomul de prostată pe baza ecografiei.

Ecografia in Neurologie

Neurologii pot evalua fluxul sanguin în artere de importanţă majoră (ex. carotide) la pacienţi cu risc cardiovascular crescut.

Ecografia poate fi utilizată şi în scop intervenţional, în ghidarea biopsiilor (prelevare de ţesut din diferite organe), în evacuarea unor colecţii sau injectarea unor substanţe cu scop terapeutic (antibiotice, citostatice), în tratamentul unor tumori prin energie termică ţintită (ultrasunete de înaltă energie), litotripsie (spargerea calculilor), tratamentul cataractei (facoemulsifiere) şi chiar cu efect procoagulant.

TOP