Ecografie de sân /mamară

- pentru a depista chisturi mamare, noduli la san sau alte modificari de structura a tesutului mamar

Ecografia de sân sau ecografia mamară folosește undele sonore pentru a oferi o imagine a țesuturilor din interiorul sânului.

In timpul ecografiei mamare nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiații potențial nocive!

 

Ecografia mamara este cea mai frecventa si simpla investigare a sanului, fara durere si fara iradiere pentru a depista chisturi mamare si noduli la sani.

Cu ajutorul ecografiei mamare poate fi vizualizat, in detaliu, interiorul sânului, inclusiv zona din vecinătatea peretelui toracic, care este mai greu de analizat prin intermediul mamografiei.

Chist la san depistat pe ecografie de mamara

 

Exemplu de Chist la san depistat pe ecografie de mamara

 

pret

cât costă o ecografie mamară?

Ecografie mamară bilaterală (ambii sâni) - medic primar ginecolog  250 lei

 

cand?

când se face o ecografie de sân?

O ecografie de sân  face in oricare din următoarele situații:

 • când sunt prezente simptome cum ar fi:  durere, umflături, roșeața la nivelul sânului;
 • când se depistează un nodul la nivelul sânului in urma autoexaminării sau a unui control medical;
 • pentru a se constata daca un nodul al sânului conține lichid sau daca este solid. (Un nodul in care nu se afla lichid sau care conține particule plutitoare ar putea avea nevoie de mai multe teste.);
 • pentru a se aprofunda rezultatele anormale ale unei mamografii;
 • pentru a se analiza țesutul mamar al femeilor tinere, întrucât țesutul mamar al acestora este deseori mult mai dens iar mamografia nu poate furniza prea multe detalii.
 • pentru diagnosticarea cauzelor modificării in dimensiune a unui chist mamar;
 • pentru a se verifica sănătatea sânilor in cazul in care o femeie are implanturi de silicon mamar;
 • in situatia de sâni cu o densitate ridicata, pentru verificarea sanatatii acestora;
 • ca tehnica de ghidaj in timpul introducerii unui ac sau a unui alt instrument pentru a se drena un chist sau puroi, pentru a se recolta o mostra de țesut mamar (biopsie) sau pentru ghidaj pe parcursul intervențiilor chirurgicale de la nivelul sânului;
 • pentru a se constata cat de mult s-a extins cancerul de la nivelul sânului.
cum?

în ce consta un eco de sân?

Pacienta va fi rugată sa se dezbrace de hainele din partea de sus a corpului si să își scoată eventualele bijuterii din jurul gâtului. I se va aplica pe sâni un gel, pentru ca traductorul sa poată oferi imagini cu ajutorul undelor sonore.

Imaginea țesutului mamar poate fi vizualizată pe un ecran si poartă denumirea de sonogramă sau scanare cu ultrasunete.

Ecografia mamară durează de obicei intre 15-30 de minute, însă ar putea fi necesar mai mult timp in cazul in care se va face o biopsie sau dacă se va face un examen mai amănunțit al sânului.

Pacientei nu i se va face ecografia mamară întrucât rezultatele nu vor fi relevante, daca este prezentă o rană deschisă la nivelul sânului.

rezultat

rezultatele ecografiei de san

Ecografia mamara folosește unde sonore care contribuie la formarea unor imagini a țesuturilor din interiorul sânului. Medicul specialist interpreteaza ecografia mamara imediat după test.

 • Daca ecografie mamara este normala, medicul va specifica faptul ca țesutul mamar este normal, iar daca investigația se face la ambii sâni, țesutul trebuie sa aibă aspect similar.
 • Daca ecografia mamara este anormala, medicul va semnala prezenta unor noduli. Nodulii umpluți cu lichid au forma uniformă, iar formațiunile care nu conțin lichid sunt chisturi. O dată depistați nodulii si chisturile, nu mai sunt necesare si alte investigații, decât in cazul in care chistul conține particule.

alte informatii utile

 • O ecografie mamara nu înlocuiește mamografia, ci poate fi folosita pentru a verifica si a analiza o problema depistata in urma mamografiei. Aceasta poate fi utilizata si in cazul femeilor care au țesut mamar dens.
 • Ecografia mamara poate fi realizata, ocazional, in loc de mamografie, daca persoanele in cauza au mai putin de 30 de ani sau daca femeia nu ar trebui expusa la radiații întrucât este insarcinata, de exemplu.
 • O biopsie a sânului ghidata printr-o ecografie, oferă medicului posibilitatea de a confirma daca un nodul suspect este benign, fără alte intervenții chirurgicale.

RMN-ul pentru sân este un alt tip de test care poate fi folosit pentru investigarea stării de sănătate a sânului după o intervenție chirurgicala sau pentru a se evalua țesutul mamar dens. RMN-ul mamar poate fi însoțit de mamografie si ecografia mamara pentru a se analiza nodulii mamari.

atentie!

cancerul de sân - semnale de avertizare

este una din cele mai comune forme de cancer întâlnite la femeile din întreaga lume. Depistarea precoce, in timp util a cancerului de sân este extrem de importanta întrucât se poate institui tratamentul adecvat, iar celulele canceroase pot fi eradicate.

Ecografie de san preventie

Semnalele de avertizare care ar trebui sa alerteze orice femeie si sa o determine sa consulte medicul pentru a preveni extinderea sau agravarea unui potențial cancer de sân, sunt:
- prezenta unor umflături ale sânului
- sensibilitate la atingere a sânului
- modificarea formei sau conturului sânului
- secreții mamelonare
- înăsprirea si descuamarea mameloanelor.

Puteti citi mai multe informatii utile despre Ecografie, ce este o ecografie, in ce consta exact, care sunt pregatirile necesare si multe informatii relevante.

TOP