Suflu cardiac?
Malformatii sau afectiuni cardiace?

Ecografie Cardiacă Pediatrică

diagnosticul bolilor de inimă la copii cu vârste de la 0-18 ani

Ecografia Cardiacă Pediatrică pe care o efectuăm la Clinică Noramed este o investigație de mare complexitate și finețe (având în vedere specificul pediatric) care evaluează sistematic inimă copilului, cu fiecare componentă a acesteia, dar și dacă funcționarea inimii este corectă.

MEDICUL care realizează această investigație are supra-specializare internațională, în Franța, distinct pentru această sub-specialitate, a Cardiologiei Pediatrice și ecografiei cardiace pediatrice!

 • Ecografia Cardiaca pentru copii este examinarea prin care se diagnostichează majoritatea problemelor cardiace la copii!
 • Investigarea ecografică cu ultrasunete a inimii copilului este singură investigație care diagnostichează malformațiile congenitale de natură cardiacă la copii!

Ecografia cardiacă la copii și bebeluși este testul imagistic cel mai important prin care se evaluează și diagnostichează un copil suspect de aceste afecțiuni ale inimii. Atfel, ea evidențiază anomaliile intracardiace, stenoza pulmonară, defectul septal ventricular, stenoza infundibulara, poziția aortei, arterele coronare, etc.

Dr. Oana Petrescu

MEDIC SPECIALIST PEDIATRIE, CARDIOLOGIE PEDIATRICA.

Inima la copil, Clinica medicala Noramed Bucuresti

Copilul tau are suflu cardiac? Afla daca este periculos sau nu cu o ecografie cardiaca pediatrica!

Din ce in ce mai des parintii aud acest lucru despre copii lor: ca au suflu la inima. Numai ecografia cardiaca pediatrica poate stabili daca este un suflu normal sau unul care pune in pericol sanatatea inimii.

pret

Cât costă o ecografie cardiacă pediatrică?

Prețul unei investigații ecografice totale cardiace la copii sau bebeluși este de 330 lei.

Notă: La copii, investigația este diferită de ecografia cardiacă pentru adulți!

Diagnosticarea afectiunilor cardiace congenitale si dobandite la copii se face cu Ecografia Cardiaca Pediatrica, specializata.

Clinica NORAMED detine un ecograf ultra-performant dotat special pentru aceasta destinatie a ecografiei cardiace la copii, iar medicul care o realializeaza are supra-specializare internationala si competenta pentru aceasta sub-specialitate.

Problemele cardiace la copii

malformații cardiace, suflu cardiac, afecțiuni ale inimii dobândite

Afectiunile cardiace la copii sunt diagnosticate in mare parte sau exclusiv cu ecocardiografia pediatrica si fac parte, de regula, din categoriile:

 • Defect Septal Ventricular / Defect Septal Atrial
 • Stenoza valvulara pulmonara si coarctatia de aorta
 • Tetralogie Fallot
 • suflu cardiac functional (normal sau inocent)
 • suflu cardiac patologic (organic sau congenital)
 • Reumatism cardiac
 • Boala Kawasaki
 • Endocardita
 • Miocardita
 • Pericardita

Malformatii congenitale cardiace la copii

Defectul septal ventricular (DSV) si Defectul septal atrial (DSA)

Defectele septale se caracterizeaza prin existenta unor "gauri" congenitale intre cele doua atrii, respectiv ventricule ale inimii.  Aceste gauri fac sa circule sange oxigenat din partea stanga in partea dreapta si apoi spre plamani. Astfel daca aceasta gaura este prea mare copilul se va confrunta cu riscul de a acumula sange in plamani si chiar cu insuficienta cardiaca.

Defectul Septal Ventricular (DSV) este cel mai intalnit defect congenital (+30% din cazuri). Consta in aceea ca septul care delimiteaza ventriculele nu se formeaza corect / complet si ramane o "gaura" intre ventricule. Astfel, presiunea pe prtea stanga a inimii va fi mai mare, iar sangele curge de la stan ala dreapta prin acel orificiu. Este foarte important de diagnosticat ecografic marimea "gaurii".

Defect Septal Ventricular DSV diagnosticabil cu ecografie cardiaca pediatrica Noramed

Defect Septal Ventricular / Sursa: Mayo Clinic USA, Fundatia de Educatie si Cercetare Medicala

Uneori daca aceasta este foarte mica se poate inchide de la sine, dar alteori, cand este prea mare,este necesara o interventie chirurgicala, pentru a impiedica complicatii ca hipertensiunea pulmonara, hipertrofie ventriculara etc. 

Defectul Septal Atrial (DSA) se intalneste cu o incidenta de aprox 10% din cazurile de malformatii congenitale cardiace. Consta in aceea ca septul care delimiteaza atriile nu este complet format si ramane o "gaura". 

Defect Septal Atrial diagnosticabil cu Ecografie cardiaca pediatrica la Noramed

Defect Septal Atrial / Sursa Mayo Clinic USA, Fundatie de Educatie si Cercetare Medicala

 

Stenoza valvulara pulmonara si coarctatia de aorta

Stenoza valvulara pulmonara si coarctatia de aorta  sunt afectiuni ale fluxului de sange spre inima, prin ingustarea valvei ventriculare sau aortei. In conditii normale, sangele circula printr-o valva din ventriculul drept spre artera pulmonara, ajungand in final la plamani.

 • stenoza valvulara pulmonara presupune ingustarea valvei dintre ventriculul drept si artera pulmonara, ceea ce asfecteaza evident ciculatia sangelui spre plamani. Aceasta duce la oxigenarea insuficienta a sangelui.
 • coarctatia de aorta presupune ca o parte din aorta este ingustata si astfel circulatia sangelui in aorta se va reliza deficitar, cu oxigenare insuficienta.

Stenoa pulmonara - Noramed

Exemplu de Stenoza Pulmonara congenitala

Ductul Botalli (canal arterial persistent)

Canalul arterial persistent este o malformatie cu o incidenta de de aprox 10% si consta in faptul ca acest canal care se dezvolta in perioada intrauterina, si care trebui sa se inchida ulterior, ramane deschis. Acest canal, numit Ductul botalli leaga artera pulmonara si aorta, iar aproximativ 2 saptamani de la nastere el practiv trebuie sa se inchida natural. Daca nu se intampla acest lucru, sangele trece din aorta in artera pulmonara, ne com confrunta cu tahicardie, hipertensiune pulmonara, chiar insufiecienta cardiaca. Diagnosticul precoce este vital!

Tetralogia Fallot

Tetralogia Fallot este o malformatie cardiaca congenitala complexa in care se asociaza, de regula, 4 afectiuni ale inimii. Este o malformatie cianotica, repectiv copiii care o au vor avea pielea decolorata albastrui ca urmare a nivelului scazut de oxigen in sange.

Tetralogia Fallot Noramed

Tetralogia Fallot / Sursa: Mayo Clinic USA, Fundatie pentru Educatie si Cercetare Stiintifica

Cele 4 afectiuni cuprinse in Tetralogia Fallot sunt

 • defect septal ventricular
 • stenoza arterei pulmonare
 • destropozitie de aorta (pozitia aortei pe partea dreapta)
 • hipertrofia (ingrosarea) ventriculului drept;

Aceste afectiuni complexe ale inimii actioneaza de regula concomitent, si se agraveaza una pe cealalta,  fluxul de sange din plamani este deficitar si se vor observa simptome ca: piele cianotica, colorata albastrui (piele buze, unghii), problemele de respiratie, supraponderalitate, etc.

In prezent tehnica chirurgia cardiaca pediatrica poate rezolva cu succes aceste defecte cu conditia ca ele sa fie diagnosticate la timp!  Ba chiar unele se recomanda a fi facute in primul an de viata al copilului, pentru ca recuperarea sa aiba sanse maxime!

Suflu cardiac la copii

este periculos sau nu?

Din ce in ce mai multi parinti se confrunta cu acest lucru : la ascultarea cu stetoscopul de catre medicul pediatru li se spune "se aude un suflu!"

 • Ce este de facut?
 • Este un motiv de ingrijorare?
 • Este in sine un diagnostic grav?

Ei bine, faptul ca medicul "aude" un suflu ar trebui sa oblige parintii sainvestigheze suplimentar. Foarte probabil, acel suflu nu este din categoria care pune probleme, dar trebuie investigat si diagnosticat cu seriozitate pentru a elimina riscurile.

Suflurile cardiace se pot incadra in 3 categorii:

 • functionale
 • organice
 • congenitale.

Suflurile functionale sunt cele ami dese, nu sunt cauzate de boala, se intalnesc frecvent in copilarie si dispar in perioada adolescentei.

Suflurile cardiace congenitale sunt descoperite de obicei la nastere sau in primele luni de viata. Acestea sunt asociate de obicei cu o malformatie a inimii, o deficienta structurala.

Defectele congenitale frecvente care determina sufluri cardiace pot fi:

 • urmare a defectelor septale, asa-numitele "găuri" in peretii camerelor inimii; Cand fluxul de sange este viciat, pot aparea sunturi, respectiv poate aparea un suflu cardiac.
 • anomaliile valvulare congenitale, descoperite la nastere sau mai tarziu. Putem vorbi de stenoze (ingustari care nu fac ca fluxul sangvin sa fie insuficient) sau regurgitari (cand valvele nu se inchid complet)
 • anumite infectii / inflamatii puternice care afecteaza structura inimii.

- reumatism articular acut  - asociat infectiei cu Streptococ betahemolitic de grup A. Daca nu se trateaza corespunzator valvele cardiace pot suferi saune permanente.
-endocardita - valvele si peretele interior al inimii se poate inflama sau infecta atunci cand anumiti germeni se localizeaza la acel nivel.  Daca nu se trateaza corespunzator valvele cardiace pot suferi daune permanente. 
- calcificarea valvulara - intarirea si /sau ingrosarea valvelor respectiv stenoza mitrala sau aortica.  Valvele se pot îngusta (stenoza), rezultand suflul.
-prolapsul valvei mitrale - valva dintre atriul stang si ventriculul stang nu se închide corespunzator. 

 

Boli cardiace la copii dobândite

Uneori copii copt dobadi anumite afectiuni cardiace, ulterior nasterii, urmare a unor evenimente, factori externi, alte afectiuni.

Cel mai des intalnite afectiuni de acest tip sunt reumatismul la inima si boala Kawasaki, endocardite si cardiomiopatii, miocardite sau pericardite.

 • Reumatismul la inima (cardioarticular sau articular acut) este o boala imuno-alergica care afecteaza de regula copiii pana la varsta adolecentei. Din pacate se poate solda leziuni valvulare definitive asupra inimii.
  Cauza principală a bolii este infecţia cu Streptococ, localizata la nivelul gatului, care poate determina o reactie de răspuns din partea organismului sub forma unei inflamatii generalizate.  Copilul va face febra, pot fi afectate articulatiile si chiar inima!  Atunci cand se produce inflamatia valvelor inimii, vorbim de endocardita reumatismala. Desi are loc vindecarea, pot ramane anumite urmari : sclerozari ale valvelor, stenoze, inchidere insuficienta.

La Clinica medicala NORAMED gasesti o echipa de medici care pun mult suflet, toata priceperea si experienta, pentru ca orice pacient care ne calca pragul clinicii sa fie cu cel putin un pas mai aproape de sanatate!

Suntem deja renumiti pentru investigatii precum:

Ecografie Abdominala pentru Adulti (ficat, rinichi, pancreas, bila, colecist, etc ovare / prostata) 

Ecografie Cardiaca Adulti cu Doppler inclus

Ecografie mamara

Ecografie de Tiroida

TOP