Ecografie abdominala pediatrica

Ecografia abdominala pediatrica este o investigatia imagistica prin care se pot vizualiza organele din interiorul abdomenului la copil: ficat, rinichi, splina, pancreas, organe pelvine, pilor, apendice.

In timpul examinarii ecografice copilul nu este expus la radiatii ionizante, ecografia foloseste undele sonore (ultrasunetele). De obicei ecografia abdominala la copii dureaza 20 -30 min.

Este cea mai frecventa investigatie imagistice asupra copilului intrucat: este usor accesibila, nedureroasa,  non-iradianta si poate fi repetata de mai multe ori, fara risc.

pret

cat costa ecografia pediatrica a abdomenului?

Eco abdominala pediatrica  220lei

Examinarea ecografica a copilului se poate efectua si fara o pregatirea prealabila, atunci cand contextul clinic face necesar.

Totusi a realiza o examinare optima, fara factori care sa perturbe claritatea sau vizibilitatea anumitor zone  (colecist evacuat, stomac plin, meteorism abdominal) este recomandat:

  • cu o zi inaintea examinarii evitati sa hraniti copilul cu alimente care produc balonarea (fasole, mazare , bauturi carbogazoase)
  • uneori medicul recomanda sau va prescrie medicamente care diminueaza meteorismul abdominal;
  • sugarii si copii cu varsta sub 2 ani este bine sa nu manance timp de 3-4 ore inainte de efectuarii ecografiei abdominale;
  • copii cu varsta intre 3 si 8 ani  este bine sa nu manance timp de 6 ore inainte de examinarea eco;
  • copii cu varsta peste 8 ani este bine sa nu manance timp de 8 ore inainte de examinarea eco.
  • trebuie avut atentie sa nu fi efectuat investigatii imagistice cu bariu timp de 2 zile anterior examinarii ecografice

Uneori ecografia abdominala pediatrica se realizeaza dificil din cauza faptului ca acestia sunt foarte agitati .

  • sugarii foarte agitati se pot linisti cu lapte sau ceai chiar in timpul examinarii.
  • copiii mai mari este bine sa fie pregatiti de catre parinti inainte de a fi examinati ecografic. Ei trebuie sa stie ce li se va intampla si faptul ca nu ii va durea. Parintii pot folosi chiar o jucarie, o carte, un joc  care sa il tina ocupat si sa-i distraga atentia.

Puteti citi mai multe informatii utile despre Ecografie, ce este o ecografie, in ce consta exact, care sunt pregatirile necesare si multe informatii relevante.

TOP