Ateroscleroza se refera la aparitia unor depozite de grasimi pe peretii vaselor de sange (arterelor). In timp, aceste depozite de colesterol si grasimi se transforma in placi, asa numitele “placi de aterom” care determina ingustarea arterelor si pierderea elasticitatii lor, dar si scaderea fluxului de sange.

Ateroscleroza
Termenul de „ateroscleroza” se refera la aparitia unor depozite de grasimi pe peretii vaselor de sange (arterelor). In timp, aceste depozite de colesterol si grasimi se transforma in placute de aterom care determina ingustarea arterelor si pierderea elasticitatii lor, cu scaderea fluxului de sange.
Factorii de risc sunt pentru boala aterosclerotica sunt:
- unul sau mai multi membri ai familiei au /au avut aceasta boala
- nivelurile crescute ale colesterolul „rau” in sange – LDL-colesterol
- hipertensiunea arteriala
- fumatul
- statististicile aarata ca barbatii sunt mai predispusi
- diabetul zaharat
- obezitatea
- dieta bogata in grasimi, consumul excesiv de alcool
- sedentarismul.
- Ateroscleroza afecteaza un procent foarte mare din populatie, debuteaza devreme, in jurul varstei de 20 de ani si evolueaza pe parcursul anilor. Rigidizarea si ingrosarea arterelor este de obicei un proces de durata, iar initial, nu exista niciun simptom.
Prevenirea aterosclerozei se poate realiza prin adoptarea unei diete sanatoase, cu evitarea grasimilor saturate si a zaharului, scaderea greutatii corporale, practicarea exercitiilor fizice, tratamentul corect al diabetului zaharat si al hipertensiunii arteriale.
a se refera la aparitia unor depozite de grasimi pe peretii vaselor de sange (arterelor). In timp, aceste depozite de colesterol si grasimi se transforma in placute de aterom care determina ingustarea arterelor si pierderea elasticitatii lor, cu scaderea fluxului de sange.
Factorii de risc sunt: istoricul familial de ateroscleroza (unul sau mai multi membri ai familiei afectati de boala), nivelurile crescute ale LDL-colesterolului in sange (colesterolul „rau”), hipertensiunea arteriala, fumatul, sexul masculin, diabetul zaharat, obezitatea, dieta bogata in grasimi, consumul excesiv de alcool, sedentarismul. Ateroscleroza afecteaza un procent foarte mare din populatie, este o boala care debuteaza in jurul varstei de 20 de ani si evolueaza pe parcursul anilor. Rigidizarea si ingrosarea arterelor este de obicei un proces de durata, de aceea, initial, nu exista niciun simptom.
Prevenirea aterosclerozei se poate realiza prin adoptarea unei diete sanatoase, cu evitarea grasimilor saturate si a zaharului, scaderea greutatii corporale, practicarea exercitiilor fizice, tratamentul corect al diabetului zaharat si al hipertensiunii arteriale.