Testul Papanicolau, atat de cunoscut ca si denumire, are totusi multe aspecte mai putin cunoscute pentru multe dintre femei. Poate si pentru faptul ca, de cele mai multe ori, informatia este prezentata in termeni foarte medicali, ceea ce face ca intelegerea de catre paciente sa fie uneori dificila.
Astfel, am hotarat sa grupam cele mai relevante informatii despre Testul Papanicolau si sa sa le prezentam intr-un mod accesibil pacientelor:
1. Ce este Testul Testul Babes-Papanicolau?
Testul Babes Papanicolau este cea mai eficienta procedura de investigare timpurie a celulelor din colul uterin si depistare a acelor celule anormale, neobisnuite, “atipice, care sunt sau au potential de a se transforma in celule cancerigene.
Este o procedura care a salvat si salveaza milioane de vieti, permitand prevenirea si tratamentul cancerului de col uterin, din pacate, atat de raspandit!
2. Cancerul de col uterin, prima cauza de deces a femeilor intre 15 si 44 ani
Din pacate Romania isi mentine ratele înalte de incidenta si mortalitate prin cancer de col uterin. Este a patra cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania, (după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar ) dar prima cauza in rândul femeilor tinere, intre 15 şi 44 de ani.
In acest context, importanta efectuarii regulate a testului Papanicolau este mai mult decat evidenta!!!
3. Testul Papanicolau : pe lama sau in mediu lichid?
Nu multe femei cunosc faptul ca testul Papanicolau se poate efectua prin 2 metode: metoda clasica (pe lama) si in mediu lichid.
- Metoda clasica presupune ca proba sa fie plasata imediat pe lama si fixata, dupa ce a fost recoltata.
- Metoda in mediu lichid – presupune ca proba sa fie introdusa intr-un flacn care contine un mediu lichid special, ce va fi trimis catre laborator. Celulele vor fi separate prin centrifugare sau filtrare si apoi examinate la microscop. Aceasta metoda are avantajul ca detaliile celulare si nucleare sunt mult mai bine pastrate, toate celulele epiteliale recoltate raman in flacon şi ajung în laborator
Desi ambele metode sunt eficiente, pentru un plus de siguranta este preferata metoda in mediu lichid.
4. Cand se recolteaza testul, ce trebuie si ce NU trebuie sa faci inainte
4.1. In primul rand NU este recomandat sa-ti faci testul atunci cand esti la menstruatie. (se considera optima perioada intre ziua 10 si 14 a ciclului menstrual)
4.2. NU este recomandat sa te speli intravaginal inainte, sa folosesti tampoane intravaginale, sau alta medicatie locala
4. 3. NU este recomandat sa ai contact sexual in ultimele 48 ore.
5. Testul nu doare, nu necesita anestezie, nu implica repaus
Recoltarea probei dureaza cateva minute si nu este dureroasa. Medicul foloseste un instrument numit specul, care tine vaginul deschis, iar cu o spatula speciala sau o perie fina, recoltează celule de pe colul uterin.
6. Analiza HPV si testul Papanicolau
Cele doua investigatii sunt de foarte multe ori realizate in paralel, deoarece este considerat ca peste 70% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia persistenta cu anumite tulpini “periculoase” ale virusului HPV. Intrucat acestea sunt de cele mai multe ori fara simptome, testul Papanicolau arata exact daca exista sau nu modificari ale celulelor, chiar inainte ca simptomele sa se manifeste!

Imagine microscopica- test Papanicolau
7. Interpretarea testului Papanicolau:
Daca ati ajuns direct la acest punct fara a trece prin cele anterioare, probabil ca aveti deja “in mana” rezultatele unui test Papanicolau efectuat si doriti sa aflati … daca a iesit bine, sau nu.
Desi intelegem exact curiozitatea, NU va sfatuim sa va “diagnosticati” astfel, este necesar ca medicul ginecolog sa faca acest lucru, doar el poate analiza in context rezultatele si explicandu-va corespunzator.
Totusi pentru o informare de ordin general, puteti avea in vedere ca:
Interpretarea si clasificarea rezultatelor acestui test nu se mai face numeric si prin cu sistemul Bethesda;
In general, rezultatele testului Babes – Papanicolau pot fi :
-
normal – nu exista celulele anormale
- inflamatie – existenta unor celule usor anormale care se poate datora unei infectii
- anomalii – celule anormale care pot insemna modificari pre-canceroase :
-
- ASCUS – modificari ale celulelor epiteliului scuamos- in peste 50 % din cazuri este prezenta o infectie cu HPV cu risc inalt oncogen. Acest rezultat este foarte comun. Medicul va va recomanda fie repetarea testului Babes-Papanicolau intr-un interval de 4 – 6 luni, fie o evaluare mai aprofundata a colului uterin (cervix) – testare HPV, colposcopie
- L- SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut) – modificari ale epiteliului scuamos situate in 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Necesita repetarea testului Babes-Papanicolau la 6 – 9 luni si colposcopie in cazul persistentei rezultatului L-SIL
- H-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt) – modificari ale epiteliului scuamos situate in 2/3 superioara a grosimii epiteliului scuamos de acoperire . Necesita colposcopie + biopsie si examen histopatologic
- AGC – anomalii ale epiteliului glandular. Necesita curetaj de endocol si examen histopatologic
- cancer – celulele s-au raspandit in parti mai profunde ale colului uterin
8. La ce varsta trebuie sa faci acest test?
Testul Papanicolau este recomandat pentru orice femeie, inca de la inceperea vietii sexuale, fiind recomandat a se face si dupa intrarea la menopauza.
9. Ce NU poate descoperi Testul Babes Papanicolau?
Testul poate identifica celulele suspecte, cu modificari precanceroase sau canceroase si poate diagnostica o infectie vaginala de tipul candidozei sau trichomoniazei
Atentie!
In schimb, testul NU poate:
– diagnostica alte infectii cu transmitere sexuala;
– diagnostica sarcina;
– detecta cancerul uterului, a trompelor sau al ovarelor.
10. Cat costa testul Babes Papanicolau?
Din fericire, unul din marile avantaje ale acestei investigatii este ca aceasta nu este costisitoare, poate fi facuta de catre oricine, mai ales avand in vedere faptul ca frecventa cu care se face nu este deloc una mare.
La Clinica Noramed, pretul strict pentru test este de 50 ron /lama si 90 ron in mediu lichid.
O mentiune de luat in seama este faptul ca recoltarea in sine trebuie sa fie facuta de un medic ginecolog.
La Clinica Noramed puteti apela cu incredere la Dr. Ana Maria Chiscop sau Dr. Silvia Dumitrescu, ambele cu cu o experienta si o specializare ce le-au adus aprecierea atat de multor paciente.
Pentru programari: 0733 525 863