Va prezentam cateva notiuni elementare despre aritmie, pe intelesul pacientului, care sa usureze intelegerea unor simptome cardiace, a unor recomandari medicale, sau chiar citirea unor prospecte de medicamente. De asemenea, vom enumera succint 10 tipuri de aritmii cardiace, dintre care unele cu o incidenta din ce in ce mai crescuta.
- Desi vom enumera anumite simptome posibile, diagnosticul corect va fi pus, in urma unei consultatii, exclusiv de catre un medic specialist cardiolog
Ritmul normal al inimii si tulburarile de ritm
Ritmul normal al inimii (ritm sinusal) este un ritm caracterizat prin regularitate si frecventa specifica. Frecventa pote diferi in functie de anumite situatii contextuale in care ne aflam: stress, odihna, emotii puternice, efort, relaxare, etc, intr-un interval aproximativ intre 60 si 100 batai de minut .
Desi nu este intocmai terminologia pe care medicii o folosesc, este ceea ce pacientii numesc uzual puls cardiac.

Inima Normala si Aritmia Cardiaca, Sursa foto: www.carolinaheartandleg.com
De retinut faptul ca ritmul sinusal este determinat in atriul drept al inimii, in centrul denumit “not sinusal” printr-un “proces” extrem de complex de descarcare si directionare a impulsurilor electrice catre muschiul cardiac.
Insa aici notiunile de anatomie functionala pot depasi intelegerea pacientului de rand, astfel incat retinut este faptul ca:
- Tulburarile de ritm pot fi sub forma de ritmurile rapide si numesc tahicardii, sau ritmurile prea lente si numesc bradicardii.
- Exista 2 grupe de aritmii cardiace :
- aritmii supraventriculare / atriale
- aritmii ventriculare

Cum arata ritmul cardiac normal si ritmul anormal pe electrocardiograma – Sursa foto: www.carolinaheartandleg.com
Aritmii supraventriculare:
- Bradicardia sinusala – frecventa cardiaca, sub 60/min, sau asa cume este descris popular de catre pacienti “puls slab” Desi este normala in multe situatii, trebuie investigata daca persista.
- Tahicardia sinusala – frecventa cardiaca de peste 100 batai/min.
- Tahicardia paroxistica supraventriculara – este o tulburare de ritm cu frecventa de 160-180 batai/min. De obicei pacientul resimte palpitatii cu ritm regulat si ameteli, dar mai poate provoca angina, senzatie de sufocare
- Extrasistole supraventriculare – sunt descrise de pacienti ca palpitatii, pot aparea in conditii de suprasolicitare cardiaca prin oboseala, emotii, etc. sau in diverse boli cardiace sau ale altor organe.
- Fibrilatia atriala – este o tulburare de ritm, de multe ori complaicand o alta afectiune cardiovasculara. Pacientul simte palpitatii cu ritm rapid si neregulat, ameteli, senzatie de sufocare, oboseala, slabiciune, angina etc. Fibrilatia atriala persistenta favorizeaza formarea de cheaguri de sange, crescand riscul de embolii dintre care cea mai temuta este accidentul vascular cerebral embolic sau ischemic. Atentie! Se apreciază ca aproximativ 1 din 5 accidente vasculare cerebrale au la bază un mecanism embolic. Cititi in articolul dedicat pt. mai multe detalii despre fibrilatia atriala
- Flutterul atrial – este o aritmie asemanatoare din multe puncte de vedere cu fibrilatia atriala. Spre deosebire de fibrilatia atriala, este definit ca o aritmie mai “organizata”, descrisa frecvent de catre pacienti prin batai cardiace cardiace rapide, regulate.
Aritmie ventriculara
7. Extrasistole ventriculare – presupun batai cardiace care apar mare repede de cat normar (premature), intrerupand ritmul normal. S-a cinstatat ca sunt mai frecvente dimineata si seara si mai reduse noaptea. Ca si simptime pacientii descriu ca simt ca si cum inima s-ar opri pentru foarte scurt timp, iar apoi urmeaza o bataie foarte puternica. Uneori pot aparea ameteli, hipertensiune, , pulsatii cervicale, etc.
8. Tahicardia ventriculara – batai cu frecventa mare ( “puls” peste 100/min), asociata cu multe multe boli cardiace (cardiopatie ischemica, valvulopatii, boli cardiace congenitale). Uneori pacientul simte doar palpitatii. Alteori tahicardia ventriculara poate scadere de tensiune, senzatie de sufocare ,pierdere de cunostinta sau chiar deces. Acest tip de tahicardie poate duce la la stop cardiac, astfel ca inevstigarea si conduita terapeutica sunt esentiale.
9-10. Fibrilatia si flutterul ventricular sunt tulburari severe de ritm cardiac putand determina stopul cardiac. Aceste tulburari presupun ca ventriculii nu se mai contracta si pastreaza doar activitatea electrica, astfel ca sunt necesare manevre de resuscitare pentru a nu se pierde activitatea alectrica si mecanica.
Diagnosticul Aritmiilor
- Desi este important sa aveti notiuni elementare despre functionarea inimii si tulburarile de ritm si sa va puneti problema dac anu cumva aveti o forma de aritmie cardiaca, diagnosticul corect va fi pus, in urma unei consultatii, exclusiv de catre un medic specialist cardiolog
Clinica Noramed are o politica speciala de diagnostic cardiologic, acordand un timp mult mai mare consultatiei si investigatiilor aferente, putand dura de pana la 0 ora, plus supravegherea atenta uletrior consultatiei (tineti legatura cu medicul specialist cardiolog Noramed). Preturile pentru consultatia cardiologie si investigatiile aferente le gasiti in sectiunea dedicata.
Programari rapide: 0733 525 863
Locatie: Calea Grivitei 26 A, Bucuresti