Ecografia de sold bilaterala (la nou-nascut si sugar)

Ecografia de şold este esentiala pentru a depista displazia de dezvoltare a şoldului la nou nascut si sugar.

  • Este o examinare nedureroasă, sigură şi poate fi repetată de câte ori este nevoie, fără a pune în pericol sănătatea copilului.
pret

cat costa ecografia de sold?

Eco sold copii (bilateral) 180 lei
cum?

Cum se pregateste copilul pentru ecografia de sold?

Ecografia la nou-născut şi sugar pentru depistarea unei eventuale luxatii congenitale de şold implică examinarea copilului în decubit lateral (culcat pe o parte) timp cateva minute pentru fiecare şold. În tot acest timp este foarte important ca bebelusul să fie liniştit, să nu se mişte.

RECOMANDAM sa nu se hraneasca copilul 2-3 ore înaintea efectuarii ecografiei. Daca este nevoie, pentru linistire copilul poate fi  hrănit  în timpul examinării cu ceai sau lapte din biberon. De asemenea se poate apela la suzeta sau o jucarie care il linisteste.

cand?

cand trebuie sa efectuati copilului o ecografie de sold?

Ecografia de sold se va efectua la varsta de 4-6 saptamani, aceasta este recomandarea pentru cazul in care exista factori de risc.

In absenta factorilor de risc, se va efectua imediat dupa varsta de 3 luni,  dar pana la maxim 6 luni, cand are loc osificarea capului femural, care va impiedica patrunderea ultrasunetelor.

De cele mai multe ori, nu exista simptome clare, dar uneori se constata, de catre medic sau parinti, o mişcare anormală a femurului în articulaţia şoldului, inegalitate în lungimea membrelor, mişcări reduse ale coapsei sau asimetria pliurilor pielii de pe faţa posterioară a coapsei.

Dupa varsta de 6 luni, ecografia de sold nu mai este utila!  fiind necesara radiografia de bazin.

In multe dintre tarile din Vest, protocolul de rutina pentru nou-nascuti si sugari include obligatoriu ecografia de sold. Aceasta este cea mai buna metoda de a preveni displaziile de sold cu complacatii ulterioare, mai ales ca acestea sunt, de multe ori fara simptome: pe copil nu il doare, nu plange.

ecografie de sold bebelus, displazie - Noramed

Ce este displazia de sold a bebelusului?

Displazia soldului (sau luxatia congenitala de sold) este caracterizata printr-o dezvoltare intarziata, anormala a structurilor care alcatuiesc articulatia soldului. Este o anomalie caracterizata printr-o pozitie anormala a capului femural in articulatia soldului. In loc sa fie bine fixat in articulatie, capul femural se misca anormal sau poate chiar sa iasa din articulatie, situatie in care vorbim despre luxatia soldului (complicatie a displaziei de dezvoltare a soldului netratata sau incorect tratata).

Aceasta anomalie apare cu o frecventa de 1 la 1000 de nasteri si poate sa fie evidentiata  inca de la nastere sau  poate deveni aparenta ulterior. Netratata, displazia de sold a sugarului se poate solda cu durere, tulburari ale mersului, inegalitate a  membrelor in perioada de copil sau adult.

Factori de risc pentru displazia de şold

- copiii născuţi din sarcini cu oligohidramnios sau prezentaţie pelvină;

-  statistic, sunt mai des afectate fetele (de patru ori mai frecvent decât băieţii)

- copiii care au fraţi sau părinţi care au suferit de displazie de şold

- copiii cu greutate mare la naştere (peste 4000g), în special dacă mama se află la prima sarcină.

- copiii cu torticolisul congenital sau piciorul strâmb congenital

TOP