Ecografie abdominala

Ecografia abdominală  sau "eco abdomen" este o examinare a abdomenului cu ajutorul ultrasunetelor, pentru a investiga si diagnostica afectiunile din aceasta zona. 

Ecografia de abdomen se realizeaza mai ales pentru pentru evaluarea și diagnosticarea urmatoarelor organe:

  • ficat, splină, rinichi, pancreas
  • a veziculei biliare
  • vezica urinare
  • a organele genitale interne, masculine sau feminine.Uneori ecografia abdomenului poate da informatii in evaluarea stomacului, a anselor de intestin subțire și colonului, dar nu este metoda specifica pentru acest scop.

La Noramed puteti efectua o ecografie abdominala pentru adulti sau o ecografie abdominala pediatrica,  pentru copii.

pret

cat costa o ecografie abdominala?

Eco abdomen superior145 lei
Ecografie pelvis (eco abdomen inferior)130 lei
Ecografie abdominala generala (eco abdomen superior + pelvis)190 lei
Ecografie organ70 lei
Ecografie abdominala generala PEDIATRICA 200 lei
pregatire

cum se pregateste pacientul pentru o ecografie abdominala

Ecografia abdominala poate fi realizata fara nici o pregatire speciala (conditii de urgenta), insa pentru ca investigatia sa fie cat mai relevanta si informatiile cat mai precise se recomanda:

  • Pregătirea pacientului pentru ecografie abdominală constă în post alimentar (inclusiv băuturi acidulate şi cafea) cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţie.
  • ATENTIE! Stomacul trebuie să fie gol şi conţinutul gazos intestinal să fie redus pentru a permite o vizualizare adecvată.
  • Este indicat să se bea 1-1.5 litri lichide (apa plată, ceai)!
  • ATENTIE! Cu 24 de ore înainte, se evita consumul de dulciuri si alimente care pot fermenta (fructe, lapte), iar cina din ziua precedentă trebuie să fie uşoară şi să nu fie servită mai târziu de ora 18:00-19:00.
  • În cazul în care sunteţi balonat, se recomandă ca în ziua precedentă investigaţiei să se administreze medicamente ca Espumisan sau Sab simplex (1-2 tablete de 3ori/ zi sau 1 lingură în seară dinaintea examinării şi 1 lingură cu 3 ore înaintea examinării). În cazul ecografiei pelvine, se recomandă consumul a 1 litru de apă plată într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigaţie; pacientul nu trebuie să urineze, chiar dacă există această senzaţie, astfel vezica urinară va fi plină şi va permite vizulizarea structurilor învecinate (prostata, uter, ovare).
cum?

in ce consta un eco de abdomen?

Pe pielea abdomenului pacientului se va aplica un gel special care favorizează transmiterea ultrasunetelor. Ulterior se aplică şi apasă uşor transductorul pentru a se vizualiza imaginea zonei respective pe ecranul aparatului.

Medicul specialist va interpreta imaginile redate pe ecran si va face recomandarile necesare.

Ecografia nu doare absolut deloc, excepţie făcând cazurile în care există o afecţiune (ex. calculi biliari, colecistită, pancreatită acută) când poate apărea disconfort sau uşoară durere la apăsarea unei anumite zone cu transductorul.

 

Puteti citi mai multe informatii utile despre Ecografie, ce este o ecografie, in ce consta exact, care sunt pregatirile necesare si multe informatii relevante.

TOP